Maak een afspraak! 050 501 3016

Behandelingen

Advies

Wanneer het niet noodzakelijk blijkt te zijn om een hulpmiddel (bijvoorbeeld een therapeutische inlay) te vervaardigen, kan het probleem vaak door advies (bijvoorbeeld schoenadvies, bewegingsadvies of voetverzorgingsadvies) worden opgelost.

Prothese

Wanneer er door een amputatie een of meerdere tenen gemist worden, kunnen de overige tenen scheef gaan groeien. Er zal dan een prothese vervaardigd worden om het gemis van die tenen te compenseren.

Wondbehandeling

Met name bij patiënten met diabetes mellitus, reuma en vaatlijden, komen er wonden aan de voeten voor. De podotherapeut kan deze wonden verzorgen en eventueel drukvrij leggen, om de wond zo snel mogelijk te laten genezen.

Instrumentele behandeling

Wanneer een pedicure een bepaalde behandeling niet meer kan, durft of mag geven, zal een podotherapeut de behandeling overnemen. Hierbij wordt dan gedacht aan het verwijderen van overmatig eelt, likdoorns, kloven etc. Met name bij patiënten met diabetes mellitus, reuma en vaatlijden neemt de instrumentele behandeling een belangrijke plaats in.

Tapen

Een tape wordt vaak aangebracht in afwachting van de definitieve therapie. Taping heeft als doel een pees, spier of ligament direct te ontlasten, waardoor er een onmiddellijke pijnverlichting ontstaat.

Voorlopige therapie

Deze therapievorm wordt vaak gebruikt in afwachting van de definitieve therapie. Het geeft een mogelijkheid tot snelle vermindering van de druk op een pijnlijke plaats, door middel van onder andere een viltpadding. Deze therapie wordt veel gebruikt voor het drukvrij leggen van wonden/ ulcera.

Orthonyxie (nagelbeugel)

Wanneer een nagel een te grote kromming heeft, kan deze teveel in de huid gaan drukken. Dit geeft pijn tijdens het lopen en er kan een ingegroeide teennagel ontstaan. Wanneer dit gebeurt, zal de therapeut de ingegroeide nagelpunt verwijderen en daarna een nagelbeugel (orthonyxie) op de nagel zetten. Dit zorgt ervoor dat de nagel minder krom komt te staan en voorkomt daardoor dat de nagel opnieuw problemen geeft.

Orthese

  • Een orthese of teenstukje wordt (direct op de voet) gemaakt van siliconen en kan voor verschillende doelen gebruikt worden:
  • protectie tegen ondermeer likdoorns of vergroeiingen op de tenen
  • correctie van bijvoorbeeld een klauwstand van een teen
  • consolidatie, waarmee wordt voorkomen dat een afwijking steeds erger wordt
  • preventie om bijvoorbeeld een scheefgroeiende teen die nog geen last geeft, geen klachten te laten geven

Therapeutische inlays (zolen)

Wanneer er sprake blijkt te zijn van een afwijkende stand (statiek) en/of beweging (dynamiek) van de voeten (knieen/heupen/rug), zal er veelal een inlay / zool worden vervaardigd. De zolen kunnen in de schoenen gelegd worden en beïnvloeden de functie van de voet, waardoor de klachten uiteindelijk zullen verminderen. Een zool kan een correctieve, protectieve of preventieve werking hebben. Omdat de zolen op basis van de gegevens van het voetonderzoek worden gemaakt, is elke zool uniek en persoonlijk.

Manipulatie voet, enkel en onderbeen

 

Echografie

Heeft u klachten aan voet, knie, heup of lage rug?

Bel ons vandaag nog voor een afspraak!