Maak een afspraak! 050 501 3016

Diabetes voetzorg

De diabetische voetzorg wordt grotendeels gefinancierd vanuit de basis zorgverzekering. Bij uw bezoek aan onze praktijk zullen wij u hier volledig over informeren.

In de afbeelding hiernaast treft u tips en adviezen omtrent diabetische voetzorg in tijd van Corona. Wanneer u op het plaatje klikt, wordt deze groter.

Maakt u zich zorgen over uw voeten?

Regelmatige controle

Heeft U diabetes? Dan is het belangrijk om uw voeten preventief te laten controleren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat preventieve voetzorg bij mensen met diabetes het aantal amputaties en voetwonden aanzienlijk verminderd. In eerste instantie voert de huisarts, internist, praktijkondersteuner of diabetesverpleegkundige de voetcontrole uit. Indien nodig wordt je doorverwezen naar een podotherapeut. Wanneer dat het geval is, neem dan contact met ons op, wij helpen U graag verder. Bent U diabetespatiënt en wilt U advies van één van onze podotherapeuten? Maakt U dan telefonisch een afspraak.

 

Diabetische voet

Uw stofwisseling verandert als U diabetes heeft. Deze verandering zorgt ervoor dat er complicaties kunnen ontstaan in het lichaam. Denk hierbij aan verminderd gevoel of een slechte doorbloeding. Wanneer U diabetes heeft, dan heeft U daarom eigenlijk al een diabetische voet. Niet gelijk schrikken. Je hoort waarschijnlijk de ergste verhalen over zwarte tenen, geamputeerde voeten of heel erg pijnlijke voeten. Maar wanneer heeft U echt een probleem? Laat ons U dat vertellen!

Verminderd gevoel

Een van de meest voorkomende complicaties bij diabetes is beschadigde zenuwen. Dit heet: neuropathie. Als je neuropathie aan twee voeten krijgt dan heet dat: polyneuropathie (poly betekend meerdere). De zenuwen beschadigen meestal niet van de een op de andere dag. Bij diabetes gaat dat heel geleidelijk. Bovendien raken eerst de zenuwen die het langste zijn aangedaan. Vandaar ook dat u het gevolg van neuropathie vaak als eerste aan je voeten zult merken. Het kan zijn dat het gevoel in uw voeten en tenen afneemt. Hierdoor voelt u bijvoorbeeld een steentje in je schoen niet meer.  Of voelt u op een gegeven moment niet meer dat je schoen te krap zit, dat je sok dubbel zit, of soms zelfs dat u in een spijkertje hebt gestaan die toevallig op de grond lag. Je loopt dan het risico dar er een wond ontstaat zonder dat u dat door heeft.

Pijn bij neuropathie

Neuropathie is een geleidelijk proces. Daardoor gaat dit soms gepaard met een ondefinieerbaar gevoel. Denk hierbij aan: Branderige voeten, nachtelijke kramp in benen en kuiten, onrustige benen en kuiten, extreem droge en dunne huid, kloven en scheurtjes in de huid, snel struikelen, verkleuringen van de huid, standsafwijkingen, tintelingen en doofheid in de voeten, het gevoel dat u op watten loopt of alsof uw sok dubbel zit.

Afwijkende voetstand

Er bestaan maar weinig ‘normale’ voeten. De ene heeft een platvoet, de ander een holle voet. Weer iemand anders iets wat daar tussenin zit. Maar wat heeft dat nu met diabetes te maken? Zenuwen regelen niet alleen het huidklimaat of het gevoel in de voeten; ook sturen zij de spieren aan. Als zenuwen uitvallen zullen de kleine voetspiertjes niet meer helemaal goed werken. Daardoor zullen de grote onderbeenspieren de overhand krijgen. De voet kan hierdoor een enigszins een andere stand aannemen. In combinatie met een droge dunne huid is het risico op voetwondjes groter. Vandaar dat het belangrijk is om regelmatig Uw voeten te controleren op drukplekken.

Limited joint mobility

Een andere oorzaak voor problemen bij de diabetische voet is dat de voet stijver kan worden. Dit gebeurt bij iedereen die ouder wordt. Gewrichten worden bij elkaar gehouden door banden en pezen. Deze kunnen hun elasticiteit in de loop der jaren verliezen. Deze stijfheid zorgt voor een afwijkende manier van afwikkelen. daardoor kunnen er ook weer drukplekken en wondjes ontstaan.

Verminderde doorbloeding

Als U diabetes heet dan bestaat er een kans dat de doorbloeding vermindert. Naast diabetes zijn er ook andere factoren die kunnen zorgen voor een verminderde doorbloeding. Zoals overgewicht, roken of een hoge bloeddruk. Het hebben van een verminderde doorbloeding kan vervelende klachten geven. Denk hierbij aan kramp in de benen of aan onrustige benen. Dit alles natuurlijk niet te verwarren met neuropatische klachten. Als je neuropathie hebt dan kan het zelfs zijn dat je dit niet eens merkt. Mocht je wel kramp krijgen tijdens het lopen, dan is dit niet gelijk een teken van een slechte doorbloeding. Het kan natuurlijk ook andere oorzaken hebben. Denk aan overbelasting van kuitspieren. De podotherapeut kan je helpen deze klachten de duiden.

Vaak wordt bij verminderde doorbloeding ook gedacht aan symptomen zoals koude voeten, of het verdwijnen van haargroei. Maar onderzoek heeft dit nog niet bevestigd. Er is echt een gedegen vaatonderzoek nodig om verminderde doorbloeding vast te stellen.

Schimmelinfectie

Uw weerstand is verlaagd als u diabetes heeft. Dat komt omdat het lichaam met andere processen bezig is. Uw bent daardoor wat vatbaarder voor infecties. Een infectie die meestal niet als infectie wordt gezien is een schimmelinfectie aan de huid en/of nagels. In de volksmond ook wel kalknagels genoemd.

Een schimmelinfectie kan knap vervelend zijn. Het kan jeuk geven maar ook een bladderige huid, kleine wondjes en scheurtjes aan de huid. Behalve deze klachten kunnen je nagels erg dik worden van een schimmelinfectie, dit zorgt voor extra druk op het nagelbed en daardoor kunnen weer wondjes ontstaan. Persoonlijke hygiëne en regelmatige controle is belangrijk om schimmelinfecties tijdig op te sporen en te behandelen. Mocht je er zelf niet uitkomen dan kan een pedicure helpen.

Filmpje inzake de voetenchecker app