Maak een afspraak! 050 501 3016

Diabetes & reuma

Over de hele wereld neemt het aantal diabetes patiënt fors toe. Diabetici (suikerziekte) lopen het risico dat de doorbloeding verslechtert en het gevoel vermindert in onder meer de voeten en benen. Ook kan door deze complicaties de voetstand ernstig veranderen waardoor drukplekken kunnen ontstaan.

Bij drukplekken zien we roodheid, eeltvorming of eeltpitten. Op plaatsen van verhoogde druk heeft men eerder kans op  een huiddefect.

In geval van wondjes, die soms niet gevoeld worden, is het belangrijk dat de ze snel behandeld worden zodat er geen infecties optreden die in een later stadium eventueel tot amputaties kunnen leiden.

Het gaat hier om een risico dat een diabeet loopt. In welke mate dat is, moet bepaald worden door de podotherapeut. Deze patiënten worden dan door de huisarts verwezen voor een jaarlijkse voet controle bij de podotherapeut.

Preventieve zorg

Met behulp van een screening wordt de voet ingedeeld volgens een schema; de zogenaamde SIM’s classificatie. De risico’s worden bij de podotherapeut tijdens een voetonderzoek geïnventariseerd. Aan de SIM’s classificatie en de risicoanalyse is een zorgprofiel gekoppeld waarmee de podotherapeut het aantal medisch noodzakelijke behandelingen kan bepalen voor de pedicure.

De pedicure behandelt het eelt op drukplekken en eventueel aanwezige afwijkende nagels die een risico vormen. Drukplekken kunnen leiden tot huidbeschadigingen. Daarom zal de podotherapeut altijd eerst actie ondernemen om deze drukplekken te voorkomen of te ontlasten. Daarbij kan gedacht worden aan druk verdelende inlegzolen, een op maat gemaakte teenorthese of een nagelbeugel. Ook als er behoefte lijkt aan meer pedicurebehandelingen omdat de drukplekken verergeren, zal de podotherapeut eerst de oorzaak aanpakken.

Reuma

Reuma is een verzamelnaam van meer dan honderd chronische aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Iedereen kan reuma krijgen, zelfs al op jonge leeftijd. Ontstekingsreuma, weke delen reuma en artrose zijn de meest voorkomende aandoeningen. De mensen met reuma hebben vaak last van pijnlijke en stijve gewrichten of spieren en zijn snel vermoeid. Hierdoor is bewegen vaak moeilijk en dit kan beperkingen geven in het dagelijks leven.

Een veel voorkomend probleem bij mensen met reuma is dat er voetklachten gaan ontstaan. Door bijvoorbeeld ontstoken gewrichten kan het lopen en staan erg pijnlijk zijn. Tussen de 80 en 90% van de reumapatiënten ervaart klachten aan de voeten.

Wassink voetexperts kan (eventueel in samenwerking met de reumatoloog en orthopedisch schoenmaker) uw klachten behandelen en verlichting bieden. Naast de verschillende vormen van ontstekingsreuma hebben wij ook kennis en ervaring opgebouwd in de behandeling van andere reumatische ziektebeelden zoals:

  • Reumatoïde artritis
  • Fibromyalgie (weke delen reuma)
  • Jicht (ontstekingsreactie door het neerslaan van urinezuur in gewrichten)
  • Artritis psoriatica
  • Poly-articulaire artrose
  • Spondylitis ankylopoetica (Bechterew)
  • Systemische lupus erythematodes (SLE)
  • Systemische sclerodermie

Heeft u klachten aan voet, knie, heup of lage rug?

Bel ons vandaag nog voor een afspraak!